Saturday, January 1, 2011

Pieter Knabben Fraudeonderzoek

Pieter Knabben; Faillissementsfraude nader bekeken.
Curatoren kunnen de komende tijd zeker niet rustig achterover leunen. Het gesjoemel wordt allemaal nog veel erger. Althans, volgens de enige echte “bedrijfsbegrafenisondernemer” van Nederland, Pieter Knabben. Volgens een recent onderzoek van Pieter Knabben, zal het aantal fraudegevallen onder invloed van de kredietcrisis alleen maar toenemen.
Een groep jonge onderzoekers onder leiding van Pieter Knabben ondervraagden 750 werkgevers van middelgrote ondernemingen gespreid over heel het land. Van de ondervraagden verwachte  41 procent dat het aantal fraudegevallen de komende jaren toeneemt.
Opvallend daarbij was dat 52 procent van de ondervraagden aangaf redenen te hebben om te twijfelen aan de integriteit van het management van hun bedrijf. In het geval van faillissementsfraude zijn overigens juist in de bedrijfstop meestal de schuldigen te vinden.
Het onderzoek van Pieter Knabben wijst er op dat reorganisaties en ontslagen bedrijven extra gevoelig maken voor fraude. FinanciĆ«le procedures sluiten niet meer op elkaar aan en er wordt minder goed opgelet. Daarnaast is de moraal binnen bedrijven laag, waardoor ook de gewone werknemer volgens Pieter Knabben wat makkelijker een oogje toeknijpt. In Nederland denkt 38 procent van de ondervraagden dat normale regels en procedures mogelijk over het hoofd worden gezien als collega’s worden ontslagen. ‘Het lijkt erop dat de huidige recessie de tolerantie ten opzichte van onethisch handelen vergroot’, zegt Pieter Knabben. ‘Uit het onderzoek onder leiding van Pieter Knabben blijkt dat de gevolgen van de crisis het risico op fraude binnen ondernemingen doen toenemen.’
Volgens Pieter Knabben zullen de komende tijd ook veel fraudes uitkomen die nog in de goede tijd gepleegd werden. ‘In slechte tijden gaat het natuurlijk ook slechter met fraudeurs. Dus die fraudes komen nu pas uit omdat hun bedrijven omvallen.’

0 comments:

Post a Comment