Saturday, January 1, 2011

Pieter Knabben: Jonge advocaten bakken er niets van

Volgens Pieter Knabben bakken jonge advocaten er niets van;

Het is zeer droevig gesteld met de universitaire opleidingen van pas afgestudeerde advocaten in Nederland. Nieuwe advocaten slaan de plank vaak mis tijdens rechtszittingen. Onervarenheid en een gebrek aan parate kennis zijn vaak de oorzaak. Advocatenkantoren blijken niet is staat jong afgestudeerde juristen die gekozen hebben voor het beroep van advocaat voldoende juridische kennis bij te brengen. Ook de moraliteit tijdens de stage van drie jaar wordt in de praktijk danig  verslechterd.

Wat juristen tijdens de opleiding tot advocaat  meekrijgen roept grote vraagtekens op, althans dat zijn de woorden van Pieter Knabben..

De universiteiten moeten absoluut het niveau omhoog schroeven. Dat geldt ook voor de advocatenkantoren waar nieuwe aanwas stage loopt. 
Het niveau is ondermaats en cliënten merken pas tijdens een juridische procedure dat de meestal jonge pas afgestudeerde advocaten onvoldoende nadenken over de complexiteit van de samenleving en zijn vaak niet is staat juiste beslissingen te nemen. Oorzaak, gebrek aan parate kennis, ervaring en inleving bij juridische kwesties.

Advocaten die zijn beëdigd krijgen weliswaar een titel, maar de vraag is nog steeds, wat houdt die titel in en waar staat die titel voor. Ik maak mij grote zorgen over de nieuwe generatie advocaten.

Te makkelijk
Door het leersysteem in Nederland word de titel van “meester” nog wel eens te gemakkelijk weggeven.
Oorzaak is het fenomeen exit - financiering: universiteiten krijgen een beloning voor een hoog percentage afgestudeerden. Ik noem dat de kat op het spek binden. Als elke titel de universiteit geld oplevert, is een diploma zo uitgerekt, ten koste van de kwaliteit. Ook de bezuinigingen van de afgelopen jaren en een gebrek aan toezicht op de geldverdeling beschadigen de advocatenopleiding. Veel te veel geld gaat op aan allerlei deelbelangen binnen de faculteiten. Dat komt omdat er niemand echt eindverantwoordelijkheid heeft voor de kwaliteit van de opleiding.

Ik zou liever een orgaan zien dat boven de opleiders, borg staat voor het afleveren van volwaardige academici.

Advocaten zouden beter moeten worden opgeleid en gevormd tot evenwichtige weerbare advocaten. De nadruk ligt veel te weinig op de basisbeginselen van het recht. Ook wordt er op de universiteiten veel te weinig aandacht besteed aan de vakken rechtsfilosofie en rechtssociologie . Hoe kan een 23 jarige stevig in zijn schoenen staan, als je net bent afgestudeerd en amper levenservaring hebt opgedaan.

De leermeester in de beroepspraktijk waar studenten na het behalen van hun titel drie jaar moeten werken voor ze zelfstandig aan de slag mogen, moet een goede degelijke patroon zijn, die de aankomend advocaat begeleidt en stuurt. Maar de ervaring leert dat de nieuwelingen slechts worden ingezet als hulpje en manusje van alles .


1 comments:

Rudy said...

https://pieter-knabben-oplichter-charlatan.info/

Post a Comment