Saturday, January 1, 2011

Pieter Knabben: Kijk eens in de SPIEGEL

Het leven van Pieter Knabben
Pieter E.J.T. Knabben is in Eindhoven geboren en bracht er zijn jeugd door. Na diverse opleidingen en vervulling van de dienstplicht (luchtmacht) deed hij zijn eerste werkervaring op als productmanager bij Ahold en Philips Nederland N.V. 
Als ondernemer in hart en nieren startte hij op 26 jarige leeftijd een eerste eigen bedrijf. In 1980 hield hij kantoor in New York. Via een Amerikaans advocaten-kantoor kwam hij in aanraking met het in Amerika bekende Chapter 11. 
Gefascineerd door de praktische oplossingen die door gespecialiseerde insolventiejuristen werden geboden begon hij de Nederlandse faillissementswet te bestuderen om er een Amerikaanse wending aan te kunnen geven. In Amerika krijgt elke ondernemer een tweede kans, omdat men accepteert dat ondernemen nu eenmaal risico met zich meebrengt. Daardoor blijven waardevolle ondernemers en initiatiefnemers voor de economie behouden en worden ze niet gebrandmerkt en afgedankt. 
Pieter Knabben is een vernieuwer en een creatieve denker. Gebruikmakend van die eigenschappen specialiseerde hij zich in het insolventierecht. Al meer dan twintig jaar strijdt hij tegen de taboesfeer rond faillissementen en de negatieve denkwijze over de afwikkeling ervan. Hij zet daar een positieve bijdrage tegenover. Niet als terughoudend adviseur, maar als daadwerkelijk uitvoerder bij het oplossen van gecompliceerde financiële en economische bedrijfsproblemen. 
Hoog in het vaandel staat het behoud van bedrijven, die in de kern gezond en levensvatbaar zijn, maar door omstandigheden in liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Beter voor de ondernemer, beter voor de werknemers, beter voor de nationale economie. Pieter Knabben keert zich daarmee tegen het systeem dat te boek staat als 'goed geld naar kwaad geld brengen'.  
Hij hanteert in vele gevallen de juridische mogelijkheid een bedrijf door te starten voordat de curator de zaak overneemt. Ondernemend Nederland is onvoldoende op de hoogte van deze onconventionele en alternatieve werkwijze, waardoor bedrijven behouden kunnen blijven. 
Na bestudering van de faillissementswetgeving en de toepassing in de praktijk is hij zich in Nederland gaan specialiseren op het reorganiseren en het saneren van schulden van bedrijven. 
Op basis van zijn praktijkervaring en kennis van zaken heeft hij de laatste jaren steeds betere methoden kunnen ontwikkelen om ondernemers, geconfronteerd met een naderend en onafwendbaar faillissement, de problemen uit handen te nemen.  
Door zijn gedreven persoonlijkheid is hij een doener en probleemoplosser. In de afgelopen twintig jaar heeft hij meer dan 630 faillissementen afgewikkeld, waarbij hij zich vierkant achter de ondernemer opstelt. Van alle kanten aangevallen, met als doel zijn totale ondergang, kan het vaak rechtenloze slachtoffer deze steun goed gebruiken. 
Hij biedt praktische oplossingen aan ondernemers en bestuurders van ondernemingen in Nederland, Duitsland en België. Anderen kunnen deze methodes niet bieden door gebrek aan parate kennis en ervaring. 
Hij heeft in hoofdlijnen een vernieuwend concept faillissementswetgeving geschreven, gericht op vennootschappen (rechtspersonen) met een beperkte aansprakelijkheid. Wonderlijk genoeg heeft hij daarvoor de wet op de lijkbezorging (van fysieke personen) als uitgangspunt kunnen nemen.  

Het klinkt als een samenzwering, maar het blijkt een bittere noodzaak dat ondernemers zich preventief kunnen wenden tot Pieter Knabben en zijn onderneming ViaNova. Advies, begeleiding, bescherming en oplossing van insolventie- en continuïteitsproblematiek behoren tot de standaard bedrijfsvoering. 

Zakelijke initiatieven mogen niet verloren gaan en ondernemers verdienen derhalve een tweede kans. Het MKB vormt de basis van onze economie. Pieter Knabben hakt elke dag met het bijltje en durft te stellen dat veel curatoren (ordinaire) zakkenvullers zijn, die absoluut geen verstand van zaken hebben. Hij gaat nog verder: "Ondernemers moeten beschermd worden tegen deze aasgieren, die voor een appel en een ei zelfs een in de kern succesvol bedrijf dumpen om snel hun zaak rond te hebben." Hij heeft de ervaring dat het gros der curatoren slechts ten koste van alles geïnteresseerd is in financieel gewin.
Het is bij wetgeving bepaald dat het de taak is van de curator een bedrijf te liquideren. Niets meer en niets minder. Pieter Knabben beschouwt dit uitgangspunt als een grootse vorm van kapitaal- en kennisvernietiging.  
Pieter Knabben heeft een boeiend betoog dat ondernemers zal interesseren. Geen saai, maar een tegendraads verhaal met de nodige ironie. Hij gaat er van uit dat zijn toehoorders 'vanzelfsprekend zelf geen financiële problemen hebben' en dat zij 'het leven op deze aarde beleven als ware het een paradijs'. Om vervolgens met de ontnuchterende waarheid te komen.
Tijdens zijn lezingen houdt hij iedereen een spiegel voor waarin (bijna) iedereen zich in kan herkennen. 

1 comments:

mrkdvsn said...

Most of educational information over different kinds of blogs do not such supportive as supportive all the points of this blog. You need not to find any other platform to verify the data stated here.opleiding paragnost

Post a Comment