Saturday, January 1, 2011

Pieter Knabben WIE is WIE in de crisis

Wie is wie in de crisis

Kretologie en gangbare definities uit het crisisjargon:

Interim-manager: gaat tijdelijk op de stoel van de directeur zitten als deze om wat voor reden dan ook overhaast is vertrokken. Hoeft geen crisissituatie te zijn.

Project-interimmer: probeert een in het slop geraakt project, bijvoorbeeld in de automatisering, te redden.

Financial consultant/interim-manager: stelt orde op zaken in de administratie. Meestal als adviseur, soms met tijdelijke managementbevoegdheden.

Turn-around manager: probeert aanstaande crisis af te wenden en het bedrijf op korte tot middellange termijn (één tot zes maanden) te adviseren.

Crisismanager: expert die met een ingrijpende aanpak op korte termijn (binnen twee, drie maanden) probeert een bedrijf of organisatie van de ondergang te redden. Hoe komt het zover?

In een niet-representatieve steekproef vroeg Intermediair crisismanagers naar de meest voorkomende oorzaak van crises in het bedrijfsleven.

Het leverde deze topvijf op:
1 Management blijft te lang zitten en slaapt langzaam in.
2 More chiefs than indians: gewoon te veel managers.
3 Loonslaafhouding bij mensen die moeten ondernemen.
4 Niet flexibel. ‘Zo hebben we het altijd gedaan, dus dat gaan we niet veranderen.’
5 Naïef optimisme: morgen zal alles beter gaan. Vijftigduizend interimmers

Bij de Nederlandse Kamers van Koophandel zijn tussen de 35 duizend en 50 duizend personen ingeschreven die zich met interim-management bezighouden.

Daarnaast doen ongeveer 25 grote bureaus aan interim-management; 18 daarvan zijn aangesloten bij branchevereniging RIM. Samen verdelen al deze interimmers tussen de vijfhonderd en duizend klassieke crisisopdrachten per jaar.

De rest van de opdrachten bestaat uit projecten of het tijdelijk opvullen van een managementvacature. Schattingen over de financiële omvang van de markt voor crisismanagement variëren van dertig tot vijftig miljoen euro per jaar.

1 comments:

Rudy said...

https://pieter-knabben-oplichter-charlatan.info/

Post a Comment